Weblog

Genieten in La Palma!

  |   spanje   |   Geen Reacties

Ik was blij toen het vliegtuig eindelijk landde op de korte landingsbaan in La Palma. 4,5 uur is lang om te vliegen. Maar dat is normaal. La Palma licht op 28° NB, en dat is te vergelijken met de Westelijke Sahara.

Houdt u ook zo van verse frisse lucht zoals ik dat doe? Goed, dan moet u hier zijn. Zo’n gezonde lucht als hier, kunt u in Nederland niet vinden. Zelfs op de luchthaven valt het op. En de lucht zorgt er ook voor dat je hier ver kunt kijken op La Palma, want de hoogste plaats, de Roque de los Muchachos, is bekend voor een van de belangrijkste en grootste sterrenwachten wereldwijd.

Een huurauto bracht mij naar mijn vakantiebestemming in de bergen. Tijarafe is een zonnig dorp in het westen van het eiland. Dit is de zonnekant van het eiland. De andere kant van het eiland heeft veel minder zon. Een bergrug, de cumbre, zorgt ervoor dat de wolken van de passaatwind over de andere kant van het eiland blijven. Daarom is de oostelijke kant van het eiland met de lucht haven en de hoofdstad Santa Cruz de La Palma veelal bedekt onder de wolken. Maar zoals het spreekwoord: achter de wolken schijnt de zon. Het lijkt er altijd lente, en de kleuren stralen in het westen. De Canarische den, de Pino Canario is donkergroen en de Atlantische Oceaan felblauw, net zoals de hemel.

La Palma is een bescheiden, rustig eiland. Dit geldt ook voor de inwoners, de Palmeros. Boodschappen doen in Tijarafe, verloopt erg gezapig en gastvrij. Het is even aanpassen voor wie uit het Westen komt, maar sociale contacten zijn hier belangrijker dan het commerciële. Daarom herdoop ik het eiland in Slow Life Island. Hier kun je echt relaxen en je waant je zo in de jaren ’50. De natuur is nog ongeschonden en het kan hier nog muisstil zijn, zelf in een vakantiewoning.

Hier wil ik meer dan een week blijven. Ik wil de Caldera de Taburiente langer kunnen bewonderen. Dit is een canyon die ontstaan is door de erosie van vulkanen. Wellicht het meest kenmerkende uitzich. Ook niet te missen zijn de Roque de los Muchachos. Het is heel apart om over een kraterwand te wandelen. Dit maakt deel uit van de vulkaanroute. En dit is maar een van de 1000 km. aan wandelwegen op dit werkelijk hemelse eiland. Je vndt hier zelfs nog een echt oerwoud bij Los Tilos. Het laatst overgebleven oerwoud in Europa. Miljoenen jaren terug was heel Europa hierdoor bedekt. Hier vind je nog laurierbomen waarvan er niet veel zijn, en hetzelfde geldt voor de laurierduiven. Her Noorden is ruw met reuzengrote canyons die zorgen voor rotsen en lava op het strand. Hier krijg ik niet genoeg van. Dat betekent later nog eens komen.

Dat is de enige manier om La Palma goed te leren kennen.

Geen reacties

Sorry, reacties zijn niet meer mogelijk.